Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/np13742/public_html/configuration.php:1) in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/np13742/public_html/configuration.php:1) in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/np13742/public_html/configuration.php:1) in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/session/session.php on line 426

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/np13742/public_html/configuration.php:1) in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/ja_templatetools.php on line 44
ytra.eu ühistranspordiportaal
 

Ühistranspordiportaal

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198
ytra.eu ühistranspordiportaal

Saaremaa liinivõrgu kujundamisel rääkis kaasa vaid üks vald

Trüki

Saaremaa ühistranspordiuuringu avaldamise järel oodati valdade ettepanekuid liinivõrgu kujundamisel, kuid seda tegi vaid Lümanda vald, kirjutas Oma Saar.

 

Pärast turuproportsioonide muutusi Pärnumaal on tekkinud probleeme

Trüki

AS GoBus Pärnu regiooni juhatajalt Andrus Kärpukilt küsis Pärnu Postimees, miks 1. jaanuarist ei sõida enam 14:15 väljunuv Pärnu-Tallinna buss Tallinnas läbi Balti jaama ja sadama, kust sai minna õhtuste reisilaevade peale. Kärpuk nimetas põhjuseks maakonnaliinide teenindamise lõpetamise, mistõttu sõidavad bussid päevas kaks korda Tallinnasse ning sõidul läbi sadama pikeneb sõiduaeg ning pikeneb ka bussijuhi roolisoleku aeg üle seadusega lubatud piiri.

Küsimusele, miks ei sõideta reisijate soovil Pärnu-Tallinna liinil läbi lennujaama, vastas Kärpuk, et see kahjustab teiste reisijate huve, sest enamus reisijaid soovib sõita lennujaama asemel bussijaama.

AS MTG Pärnu regiooni juhatajalt Kalmer Meidlalt küsis Pärnu Postimees, miks pole üleval peatustes 40. ja 57. liini sõiduplaane ning miks ei ole liinidel käigus bussid, millesse oleks võimalik ka lapsevankriga siseneda. Kalmer Meidla vastas, et esimesed 40. ja 57. liinile mõeldud bussid jõuavad liinile jaanuarikuu jooksul. Sõiduplaanid võttis aga GoBus kohe pärast 40. ja 57. liinil teenindamise lõpetamist kärmelt ära ning Meidla sõnul on plaanis järgmisel nädalal paigaldada koostöös ettevõttega OÜ RF Maak sõiduplaanid peatustesse.

AS MTG plaanib osta Pärnusse avaramate ustega ning suurema seisuruumiga bussid. Praegustega on esinenud temperatuurikõikumiste tõttu mõningasi tehnilisi viperusi elektroonikaga, kuid samas on bussid äärmiselt soojad ning pehmete istmetega. Bussides on plaanis alustada häälteavitusega, nagu oli varem GoBusi bussides. Ei välistata ka tulevikus infotabloodel peatuseinfo kuvamist.

 

Autoregistrikeskus hakkab koordineerima bussiliiklust

Trüki

15. jaanuarist alustas Eesti Riiklikus Autoregistrikeskuses tööd ühistranspordi osakond.

Uue ühistranspordiseadusega anti riikliku bussiliikluse korraldamine ja koordineerimine Autoregistrikeskuse (ARK) kätte, millega soovitakse parandada ühistranspordi kättesaadavust, järelevalvet, korraldust ning kontrolli ühistransporditoetuste sihtotstarbelise kasutuse üle. ARK tehakse valitsusasutuseeks ning sinna luuakse uus osakond, mille juhatajaks saab Ingmar Roos. Kokku võetakse tööle 5 inimest. Eilsest alustati kaugbussiliinide lubade väljastamist.

ARKi esimene suur väljakutse on Euroopa Majanduspiirkonna ja Norra Finantsmehhanismi kaasfinantseeringul Ühistranspordi Infosüsteemi (ÜTRIS) arendamise lõpuleviimine. ÜTRISesse on plaanis koondada võimalikult palju erinevat infot kokku, et oleks selge ülevaade ühistranspordist, misläbi on mugavam reisijal ja parem korraldajal. Tulevikus pole välistatud rongi-, praami- ja lennuliikluse, üleriigiline koordineerimine, korraldamine ja kontrollimine viiia samuti ARKi kätte.

ÜTRIS hakkab esialgu olema peamiselt sõiduplaanide paik, mis põhinevad senisest süsteemist ÜTRA. ÜTRIS on plaanis käivitada 2009. aasta esimeses pooles. ÜTRISes hakkab olema ka reisiplaneerija, mis võimaldab planeerida sõitu riigi ühest otsast teise koos ümberistumistega ning piletiostuga, mis praegu asjatundmatule inimesele on väga keeruline kõrvaliste paikade vahel. ÜTRISesse koondatakse info bussi-, rongi-, lennuki- ja praamiinfo kohta. Operatiivselt hakatakse kajastama ka sõiduplaanimuudatusi. Infosüsteem hakkab põhinema Pikas programmill, mis on kasutusel näiteks Tallinnas, Riias ja Vilniuses.

Uus süsteem on kasulik ka tellijale ja vedajale. Selle kaudu on võimalik omada ülevaadet piletimüügist ning läbitud kilomeetritest, lisaks on mugavam planeerida ja arendada ka ühistranspordiväljumisi ning ümberistumisi. 

Tulevikus on plaanis lisada bussidesse ka GPS süsteem ning suurematesse bussijaamadesse ja -peatustesse paigaldatakse tablood, mis võrreldes busside hetkepositsiooni sõiduplaaniga annab informatsiooni busside tegelikest saabumis- ja väljumisaegadest. Info tegelikust sõiduplaanist võib hakata olema kättesaadav ka avalikult Internetis.

 

Rakveres sõlmiti leping sõidusoodustusteks

Trüki

Rakvere Linnavalitsus sõlmis leppe AS-iga GoBus sõidusoodustuste kehtestamiseks Rakvere linna elanikele. Jätkuvalt saavad tasuta sõita linnaliini ülesannet täitvates liinidel nr 1, 2, 3 ja 5 ning maakonnaliinil nr 15 Rakvere-Kunda Rakvere linna piires nelja ja enama lapsega perede lapsed, raske puudega 16-aastased ja vanemad, samuti üle 70-ne aastased eakad ning represseeritud ja  represseeritutega võrdsustatud isikud.

Õppeperioodil on võimalik jätkuvalt saada kooliõpilastel läbi kooli 50% soodustusega kuupileteid.

Linnapea Ain Suurkaevu sõnul maksa sõidusoodustuste kompenseerimine linnale aastas 750 000 krooni.

 

Rongide ooteplatvormid ehitatakse eurokõrgusele

Trüki

Riisipere jaamas olev kõrge perroon asendatakse tänavu madalamaga. Pildil on näha ka madal perroon, mida kasutatakse peamiselt vaid diiselrongidega teenindataves peatustes.

Mõned päevad tagasi Eesti Raudtee jagunemise teel tekkinud EVR Infra juhatuse liige ja infrastruktuuridirektor ütleb, et tänavu alustatakse rongide ooteplatvormide ümberehitust 550mm kõrgusele. Praegu on kasutusel kahte tüüpi platvorme. Kõikidel elektrifitseeritud raudteeliinide peatustel kõrgusega üle meetri. Vaid diiselrongidega teenindavatel peatustel on platvormid enamuses mõnikümmend sentimeetrit kõrged, mõned on juba 550mm kõrgusel ning osad platvormid Nelijärvest Lehtseni on kunagise elektrifitseerimiseplaani tõttu ka elektriraudtee üle meetrisel kõrgusel. Hiljuti ehitatud perroonidel elektriraudtee piirkonnas on tehtud lahendus, kus perroonidel on võimalik alustalasid lühemaks lõigata ning seeläbi perrooni kõrgust vähendada.

Tänavu ehitatakse 17 uut platvormi elektriraudtee piirkonnas Keilast Riisipereni ja Paldiskini, 2010. aastal 20 platvormi Tallinna ja Aegviidu vahel ning 2011. aastal 20 platvormi Tallinna ja Laagri vahel. Lisaks ehitatakse uued perroonid ka Tallinna peajaama Balti jaama.Teistel lõikudel viiakse platvormid eurokõrgusele esmalt Tallinna ja Tartu vahel.

Uute platvormide projekti maksumus on 130 miljonit krooni, millest 94% katab Euroopa toetusfond. 

Platvormide eurokõrgusele viimise põhjuseks on uute rongide kasutuselevõtt lähiaastatel, mille jaoks riigihanget pole veel Majandusministeerium või Elektriraudtee välja kuulutanud ning mille sissepääsud ehitatakse just 550mm kõrgusele rööpapinnast. Diiselrongidel kasutatakse praegu kõikide kõrgustega perroone ning nendega ei teki suuri probleeme, kuid elektrirongidele tuleb lisada või taasavada lisaaste, et saaks madalamalt rongi siseneda.

Teistes Balti riikides on kasutusel sama kerega elektrirongid, mis Eestis, kuid seal on kasutusel vaid madalad perroonid ka elektriraudtee puhul. Põhjus, miks Eestisse rajati kunagi elektriraudteele kõrged perroonid, põhineb pool sajandit tagasi kasutatud rongidel.

2009. aastal lõpetatakse raudtee kapitaalremont Tartu ja Valga vahelisel lõigul, lisaks tehakse suuri remonttöid ka mujal ning kokku peaks sellel aastal remonditud saama umbes 90 kilomeetrit raudteed mulluse 40 kilomeetri asemel.

 

Dotatsioonid maavalitsustele: taotlus ja eraldus

Trüki

2009. aasta I poolaastaks eraldatud toetused ning varem esitatud taotlus:

maavalitsus

2008. aastaks

2009. aasta I poolaastaks

2009. aasta taotlus

Lääne Maavalitsus

11 702 800

6 400 000

15 000 000

Harju Maavalitsus

43 000 000

23 950 000

64 000 000

Hiiu Maavalitsus

5 732 000

3 700 000

7 700 000

Jõgeva Maavalitsus

9 550 000

5 650 000

12 900 000

Saare Maavalitsus

17 178 900

9 750 000

21 300 000

Ida-Viru Maavalitsus

29 575 500

15 800 000

36 000 000

Järva Maavalitsus

10 854 000

6 250 000

13 400 000

Põlva Maavalitsus

13 350 000

7 650 000

18 700 000

Pärnu Maavalitsus

30 150 000

21 800 000

44 000 000

Lääne-Viru Maavalitsus

16 750 000

9 500 000

24 500 000

Rapla Maavalitsus

8 550 000

5 200 000

14 500 000

Tartu Maavalitsus

28 080 000

15 050 000

39 200 000

Valga Maavalitsus

18 026 800

11 350 000

22 700 000

Viljandi Maavalitsus

16 400 000

8 850 000

22 400 000

Võru Maavalitsus

15 000 000

10 700 000

21 400 000

kokku

273 900 000

161 600 000

377 700 000

 

Üheski maakonnas ei tule tõenäoliselt märkimisväärselt liinimahtu vähendada või piletihinda tõsta. Paljudes maakondades töötavad vedajad kahjumiga ning kahjumi vältimiseks tulevikus vahendeid ei ole märkimisväärselt eraldatud.

 

Reisirongidega sõitis mullu vähem reisijaid kui tunamullu

Trüki

Edelaraudtee diiselrongidega sõitis mullu Edelaraudtee müügijuhi Annemari Oherdi sõnul 1 846 880 reisijat, 2007. aastal oli selleks arvuks ligi 5% rohkem ehk 1 950 000 reisijat. Reisijate arvu vähenemisele 2008. aastal aitas kaasa raudteeremondi tõttu Elva-Valga rongiliini sulgemine alates 1. aprillist ning Tartu-Elva sulgemine alates 1. augustist, mille tõttu kaotati Oherdi sõnul umbes 90 000 reisijat. Olenemata reisijate arvu vähenemisest, pikenes keskmine rongisõidu pikkus 65-lt kilomeetrilt 70-le ning sõitude kogupikkus 127-lt miljonilt reisijakilomeetrilt 129-le.

Kõige rohkem kasvas I klassi reisijate arv Tartu ja Viljandi rongides. Tartu kiirrongides suurenes I klassi reisijate arv 18% 45 000 reisijale, Viljandi rongi I klassi vagunil täitus novembris alles esimene aasta ning 2008. aastal teenindati 40 000 reisijat I klassis.

Reisijate arv liinide kaupa:

liin reisijate arv 2007. aastal reisijate arv 2008. aastal reiside arv nädalas
Tallinn-Türi ja Tallinn-Viljandi rong 666 967 654 723 34
Tallinn-Pärnu rong 191 984 194 504 28
Tallinn-Rapla rong 210 626 203 631 42
Tallinn-Rakvere-Narva rong 185 881 186 602 28
Tallinn-Tartu kiirrong 411 142 414 400 32 (kuni 02.08.07 28)
Tallinn-Valga rong 144 367 109 218 (Valgani kuni 31.03, 01.04-31.07 Elvani, alates 01.08 Tartuni) 28
Tartu-Valga ja Tartu-Elva rong 112 966 55 565 (Valgani kuni 31.03, 01.04-31.07 Elvani, alates 01.08 suletud) 77 (kuni 28.02.07 35, al. 01.08.08 0)
Tartu-Orava rong 26 258 28 237 14 (juuni-september 28)

Reisijate arvud on arvutatud rongide põhjal, seega on sellest subjektiivne teha paikapanevaid järeldusi reisijate arvust teatud liinilõigul.

 

Elektriraudtee elektrirongidega sõitis mullu Elektriraudtee juhatuse liikme Kuldar Väärsi sõnul 3 280 000 reisijat, mis on 1,8% vähem kui rekordilisel 2007. aastal, mil sõitis elektrirongiga 3 340 000 reisijat. Reisijate arvu madalseis oli 2004. aastal, mil sõideti elektrirongiga 3 180 000 korda. Väärsi peab reisijate arvu vähenemise põhjuseks juhusõitude vähendamist. 2009. aastaks prognoositakse reisijate arvu kasvu, sest käivitus Pargi ja Reisi süsteem Sauel ning avati uued peatuskohad Kitsekülas, Urdas ja Padulas.

 

GoBus langetab Tallinn-Kuressaare liinil piletihindu

Trüki


GoBus Saaremaa Tallinn-Kuressaare liin

AS GoBus Saaremaa regioon langetab alates 20. jaanuarist Kuressaare-Tallinn kaugliinil kampaania “sõidad Saaremaa ja Tallinna vahet, aga maksad vaid sõidu eest väljaspool Saare maakonda” käigus piletihinda, kõrgem piletihind taastatakse hiljemalt suve alguses.

Senise täispiletihinna 225 krooni asemel hakkab kehtima ainult töönädala sees teisipäevast neljapäevani uus hind 155 krooni, sooduspileti hinnad on vastavalt 180 ja 125. Hinnalanguse põhjuseks nimetab AS GoBus Saaremaa osakonna peainsener Nikolai Jakovets busside väikest täituvust nädala sees.

AS Sareta juht Henno Liiv arvab, et madalamast piletihinnast ei tule midagi GoBusil välja, sest talvel niikuinii on vähe sõitjaid. Tema arvates üritatakse Saretale hinnaga konkurentsi pakkuda, sest hetkel veab Sareta Tallinn-Kuressaare liinil kõige odavamalt. Sareta pani 15. detsembril käiku lisaväljumised Tallinn-Kuressaare liinile. Eelmisel perioodil tekkis Saretal suurte kulude ja madalate piletihindade tõttu auk, mida pole jõutud siiani täita ning seetõttu ei ole plaanis ka olenemata kütusehinna langusest piletihinna langusega kaasa minna.

AS Hansabuss juhatuse esimees Andres Puskar arvas, et GoBusi hinnalangusega kaasneb sõitjate arvu kasv. Ta polnud kindel, et see pileti omahinna tasa teeb ning kahjumit ei teki. Tema sõnul on peamine probleem Kuressaare liinidel praamiga ülevedu, mis teeb bussiveo kalliks. Hansabuss kaalub Kuressaare liinil väiksema bussi kasutuselevõttu, mida hakati hiljuti Tallinn-Tartu liini praktiseerima, kuid suure bussi jätkamisel võidakse minna GoBusi hinnalangusega kaasa.

AS Sarbuss juhatuse liige Kalle Tuisk arvab, et piletihinda oleks pidanud võibolla langetama siis, kui kütusehind langes, praegu aga kütusehind jälle kerkib. Kui kütusehind jääb stabiilseks, vaadatakse piletihinnad uuesti üle. Kalle Tuisu sõnul suurenesid kõrge kütusehinna ajal kulud ning praegu üritatakse natukenegi teenida.

AS SEBE juhatuse esimees ei soostunud GoBusi hinnalanguse kohta sõna sekka öelda.

Piletihinnad alates 20. jaanuarist Tallinn-Kuressaare suunal, vastavalt täis- ja sooduspilet:
GoBus - TKN - 155/125
Sareta - ETKNRLP - 205/165
Hansabuss - ETKNRLP - 225/170
Sarbuss - ETKNRLP - 225/175
GoBus - ERLP - 225/180
SEBE - ETKNRLP - 250/225

 

Bussipiletite hinda pole plaanis alandada

Trüki
8. jaanuari Maaleht küsitles juhtivate bussiettevõtete juhte ning sai teada, et sõidupiletite hinda pole plaanis suures plaanis alandada, pidades seda siiski võimalikuks. Piletihinna mittealandamine on seotud kõrge kütusehinna ajal kahjumi teenimisega. GoBusi puhul otsustavat regioonide juhid piletihinna ning Saaremaa kaugliinidel on plaanis veidi alandada hinda. Loe lähemalt siit!
 

Pärnumaad piletitõus ja liinikärped ei ähvarda

Trüki


Uus vedaja Pärnumaal - Mulgi Reisid
Pärnu Maavalitsus taotles tänavuseks aastaks bussiliinide teenindamiseks 44 miljonit krooni, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium eraldas aga 21,95 miljonit esimeseks poolaastaks. Seetõttu ei suurene piletihinnad ega pole plaanis teha suuremaid muudatusi sõiduplaanides.

Pärnumaa piletihinnad
Pärnumaa lepingutingimused vedajaga

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/np13742/public_html/templates/ja_purity/html/pagination.php on line 135


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Maaliinide sõiduplaanid


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Linnaliinide sõiduplaanid


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Rahvusvahelised sõiduplaanid


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Reisirongide sõiduplaanid


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Laevade sõiduplaanid


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Lennukite sõiduplaanid


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/np13742/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198